Natuur en wetenschap. Een mooi koppel!

 

Tijdens dit schrijven ontstaat de vraag hoe dit allemaal begonnen is. Het voelt vandaag als de normaalste zaak van de wereld dat we met de WUR, Wageningen University and Research, samen werken. Toch moet er een moment zijn geweest wanneer dit begonnen is. Contact leggen, kennismaken, investeren in elkaar en vertrouwen schenken. Net als in elke relatie ?

 

Dat natuur en wetenschap onze gemene deler is blijft de kern. Natuur heeft wetenschap nodig om het woorden te geven in een talig werkveld. In een wereld waar evidence based wordt gezien als de manier om te laten zien dat iets echt werkt.

 

Wetenschap heeft natuur nodig om geïnspireerd te raken. Om dimensies te onderzoeken die niet eerder zo van dichtbij bekeken zijn. Daar is wetenschappelijk onderzoek toch voor? Om nieuwsgierig te zijn naar hoe iets werkt, bij wie en wanneer? En om mensen aan het denken te zetten.

 

In het afgelopen jaar heeft Roald Pijpker, promovendus van WUR, ons betrokken bij zijn promotietraject die in 2018 startte. Hij onderzoekt de potentie van groene werkvormen bij de re-integratie van jonge werknemers met burn-out. Meer informatie vind je via de link onderaan deze blog.

 

Inmiddels zijn de eerste fasen van het onderzoek afgerond. Wij hebben mogen bijdragen aan een ACT (Academic Consultancy Training) door mensen aan te dragen en mee te denken over de kaders. Tussen mei en juli heeft een groep van 7 studenten binnen 8 weken zorgprofessionals geïnterviewd. Hoe denken zij over Buitenpsychologie, wat zien ze als mogelijkheden en als drempels in het geven van therapie in de natuur? Daar zijn interessante antwoorden op gekomen. Een aantal bevindingen:

 

  • Vrouwelijke hulpverleners zijn eerder geneigd naar buiten te willen gaan met cliënten
  • Oudere therapeuten zijn meer op zoek naar aanvulling op hun bestaande skills, terwijl jongere therapeuten het meer bij een gezondere lifestyle vinden horen.
  • Drempels zijn vragen over privacy, veiligheid, toegevoegde waarde, gebrek aan richtlijnen, weer, tijdsinvestering, te grote verandering voor de therapeut, weinig natuur in werkomgeving.
  • Meerwaarde van natuur en beweging wordt erkend door alle therapeuten

Er is nog een hoop te doen. In 2021 wordt vanuit de WUR ingezoomd op de manier waarop De Buitenpsychologen gebruik maken van de werkzame factoren van natuur en beweging binnen reguliere therapietrajecten. Een protocol met richtlijnen zoals wij Buitenpsychologie zien en vormgeven, vanuit een best practice werkhouding, staat hoog op onze to do lijst.

 

Voor meer informatie, neem gerust contact op met ons op contact@debuitenpsychologen.nl

 

www.wur.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.